Wedstrijdprogramma

We hebben weer een mooi wedstrijdseizoen voor de boeg. We gaan er vanuit dat ieder het beste uit zichzelf haalt. Daar sluit het programma ook op aan. We streven bij iedereen natuurlijk vooral naar persoonlijke verbetering. Dat kan je het beste meten en laten zien in wedstrijden. En zeker als je je kan meten met schaatsers uit andere steden of uit het hele land. Daarom kijken we goed naar alle kwalificatieregels om mee te kunnen doen op het hoogste niveau. Hoe gaat dat?

Bekijk hier het wedstrijdprogramma en de KNSB Selectieprocedures

Selectie op tijden:

Dat gebeurt steeds vaker op basis van ranglijsten met PR’s die in Nederland gereden zijn. Dan is het natuurlijk van belang dat je de gelegenheid hebt om op snel ijs zoals in Heerenveen maar ook Leeuwarden of Enschede te rijden. Soms wordt daar speciaal voor ons een wedstrijd georganiseerd, soms is er gewoon ruimte op de kalender en soms kan je je aanmelden voor recordwedstrijden, wedstrijden van de merkenteams en het schaatscircuit. Hou dit zelf ook mee in de gaten en zorg dat je de selectieregels bekeken hebt. Zorg dat je zo snel mogelijk een 500, 1.500 en 3.000 meter op snel ijs gereden hebt en check de peildatums . Daarna is ook de 1.000 meter van belang richting NK sprint waarvoor je voor medio januari zo’n snel mogelijke tijd moet hebben staan.

Trainingswedstrijden:

Deze rijd je op je eigen baan in Tilburg of in Breda of Eindhoven. Als lid van de baanselectie hoef je op deze banen niet te betalen. Trainingswedstrijden zijn van belang om zo veel mogelijk ervaring op te doen. Bovendien vindt hier de eerste selectie plaats om door te kunnen naar een hoger niveau. Zo wordt hier meestal bepaald of je naar een regio-selectie mag.

KNSB GEwest zuid op Ireen Wüst ijsbaan Tilburg

Selectiewedstrijden en NK’s

Je rijdt in de eigen regio Tilburg, Eindhoven en Breda trainingswedstrijden. De snelste rijders worden ook uitgenodigd voor regio-selecties, landelijke selecties, de residentiecup of de NSSV talentendag. Het gaat tegenwoordig vooral om de gereden tijden maar daar waar nog een regio-selectie plaats vindt gaat dat om de beste schaatsers uit de regio’s Noord Brabant, Limburg, Zeeland, Zuid Holland, Utrecht en Noord-Holland. Vanuit ons gewest mogen wij dan de snelste deelnemers per categorie afvaardigen. Uiteindelijk strijd je dan voor plaatsing voor een NK en dat is voor ons het ultieme doel op het hoogste niveau.

In sommige gevallen huurt het Gewest voor dit soort wedstrijden een hotel om met de Gewestelijke rijders te overnachten en voor te bereiden op de wedstrijd. Via een regio-selectie, residentiecup een NSSV talentendag kan je door middel van je prestaties naar een landelijke selectie en dan volgt het NK. Het is logisch dat je als geslecteerd baanselectie mee doet aan deze wedstrijden als je daarvoor uitgenodigd wordt.

Gewestelijke kampioenschappen:

Dit zijn wedstrijden voor alle mensen uit jouw categorie uit heel Noord Brabant, Limburg en Zeeland. Als baanselectie-lid doe je altijd mee aan een Gewestelijk kampioenschap, tenzij je geplaatst bent voor een andere selectiewedstrijd op hetzelfde moment.

Hoe ziet het programma er uit?

Het programma 2024-2024 dat van toepassing is op de baanselectie vind je hier

  • Dit programma is ook verwerkt in het weekprogramma
  • Zodra er iets verandert of toegevoegd wordt vullen we dat hier aan
  • Wil je iets extra’s doen of afwijken van het programma overleg dan met de trainer !!!!
  • Je bent zelf verantwoordelijk voor het aanmelden en het checken van selectiecritera

Belangrijke informatie voor alle selecties in het seizoen 2024-2024 zijn vind je hier

  • Klik door naar het landelijke plaatsingsschema junioren op de KNSB-site
  • De KNSB Topsportfaciliteitenpagina
  • Het plaatsingsschema van de regio Zuid West (dit jaar NVT)
  • Het landelijke plaatsingsschema van de sprintleague (KNSB)
  • De sportity-app waarin per baan altijd de laatste informatie staat